Pooratheart’s Blog

Agustus 23, 2009

About reciting Qur’an in Ramadhan..

Filed under: Uncategorized — pooratheart @ 12:58 am

from http://blogs.muxlim.com/Islam1/reciting-quran-in-ramadan/

Reciting Qur’a in Ramadhan

Abu Umaamah (radiallaahu anhu) reported that the Prophet (sallallaahu alaihi wasallam) said: “Recite the Qur’an for indeed it will come on the Day of Judgement as an intercessor for its Ashaab (those who read, memorize and implement it).” (Saheeh Muslim).

This hadeeth indicates the virtues of reciting the Quraan, the greatness of its reward and that it will intercede for its holders on the Day of Judgment towards their entrance into Paradise.

An-Nawaas Ibn Sama’aan (radiallaahu anhu) reported: “I heard the Messenger of Allah (sallallaahu alaihi wasallam) say: ‘The Quraan will be brought on the Day of Judgement as well as the people who used to act upon it. Surat-ul-Baqarah and Aali ‘Imraan will then approach them.’ The Messenger of Allah (sallallaahu alaihi wasallam) likened them to three examples, which I have not forgotten afterwards. He (sallallaahu alaihi wasallam) said: ‘As if they were two clouds or two dark black canopies with light between them both or like two flocks of birds stretching their wings in the air pleading for the one who recited them.‘” (Reported by Muslim)

‘Abdullaah Ibn ‘Amr (radiallaahu anhu) reported that the Messenger of Allaah (sallallaahu alaihi wasallam) said: “The fast and the Qur’aan will intercede for the servant on the Day of Judgement. The fast will say: ‘My Lord, I restricted him from food and drink, so allow me to intercede for him.’ And the Quraan will say: ‘I prevented him from sleeping at night, so allow me to intercede for him.’ So they will be allowed to intercede.” (Saheeh Muslim)

Therefore, it is essential for the person fasting to recite the Quraan much during these blessed days and honorable nights. For indeed, there is a special virtue for the abundance of recitation in these days, which is not found in any other month. One should take advantage of the nobleness of time during this month, in which Allah revealed the Qur’an.

There is a special merit to reciting the Qur’an in the nights of Ramadan. For indeed, the night brings an end to the busy daily affairs, the enthusiasm is roused and the heart and the tongue mount upon reflecting. And Allah is the one in whom we seek assistance.

It is reported that Jibreel (alaiyhis salaam) used to meet with the Prophet (sallallaahu alaihi wasallam) during each night of Ramadan and they would rehearse/recite the Qur’an together. (Al-Bukhri and Muslim).

Thus, this hadeeth illustrates the precedence of reciting/rehearsing the Qur’an during Ramadan. The gathering together for that occasion (i.e. Taraweeh salaah) is another means of acquiring of rehearsing and listening to the Glorious Quraan.

The predecessors of this ummah would recite the Qur’an constantly during Ramadan. And when they would fast, they would sit in the masaajid and say: “We will guard our fast and not backbite anyone.”

They would recite the Qur’an in their prayer and out of it. ‘Uthmaan (radiallaahu anhu) would complete the recitation of the (whole) Qur’an once a day. And some of the Salaf would complete it during their qiyaam in Ramadan every three nights. Some of them would do it every seven days and some every ten days.

Imam Shaafi’ee(rahmatullahi alaiyh) would complete the Qur’an sixty times during Ramadan, while reciting it outside of prayer. Al-Aswad would recite the whole Qur’an every two nights of Ramadan. Qataadah would always complete the Qur’an every seven days. He would do it every three days in Ramadan, and during the last ten days, he would do it every night.

Al-Haafidh Ibn Rajab (rahimahullaah) said: “The forbiddance of reciting the Qur’an in less than three days (as stated in a hadeeth) has only been mentioned in regards to its being done on a normal basis. As for the specific times that are virtuous, such as the month of Ramadan and especially the nights in which the night of Al-Qadr is sought. Or those places that are virtuous, such as Makkah then it is recommended to recite the Qur’an a lot in these times and places, seeking the merits connected with their time and place. This is the opinion of Ahmad, Abu Ishaaq and other scholars. And the actions of others indicate that as has been stated previously.” (Lataa’if-ul-Ma’aarif)

The person reciting the Quraan must observe the proper etiquettes of recitation. Some of them are that: He make his intention sincerely for Allah, that he recite it whilst being in a state of purity, that he use the Miswaak and that he recite it while pondering on its meaning and observing total consciousness. Allah says: “A Book, which We have revealed to you in order that its verses may be pondered upon, so that the people of understanding may be reminded.”

Also, from the etiquettes of the recitation is that one does not stop his reciting in order to speak to someone else unnecessary.

And it is on the one who recites, to act upon the Qur’an, making permissible its Halaal and forbidding its Haraam, so that the Qur’an can be a proof for him on the Day of Judgement and intercede for him in entering the gardens of bliss.

Agustus 17, 2009

Memaknai Lagu Syukur – H Mutahar

Filed under: Nasionalis — pooratheart @ 4:57 am

Syukur

Dari yakinku teguh
Hati ikhlasku penuh
Akan karuniamu
Tanah air pusaka
Indonesia merdeka
Syukur aku sembahkan
Kehadirat-Mu Tuhan

Dari yakinku teguh
Cinta ikhlasku penuh
Akan jasa usaha
Pahlawanku yang baka
Indonesia merdeka
Syukur aku hanjukkan
Ke bawah duli tuan

Dari yakinku teguh
Bakti ikhlasku penuh
Akan azas rukunmu
Pandu bangsa yang nyata
Indonesia merdeka
Syukur aku hanjukkan
Kehadapanmu tuan..

Download Lagu Syukur – H Mutahar Klik disini

// <![CDATA[// Saya kutip dari website Purna Paskibraka Indonesia :

Lagu Syukur yang termasuk jenis la­gu himne (gita puja), pujian kepada Tu-han, merupakan lagu pertama ciptaan Mutahar dan untuk pertama kalinya di-perkenalkan kepada khayalak ramai pada Januari 1945. Itu berarti beberapa bulan menjelang Proklamasi RI (17 Agustus 1945) yang diumumkan oleh Soekarno-Hatta, Mutahar ingin meng-ungkapkan magnifikasi (pernyataan pujian) yang agung ke seluruh penjuru tanah air lewat lagu Syukur itu. Tembang dengan syair yang bernu-ansa magnificant ini mau menegaskan kepada kita bahwa tanah air Indonesia yang sebentar lagi akan merdeka ada­lah sebuah karunia Tuhan:

"Dari yakinku teguh, hati ikhlasku penuh, akan karuniaMu

Tanah air pusaka, Indonesia Mer­deka, syukur aku sembahkan ke hadi-rat-Mu Tuhan".

Makna yang dalam serta nilai musikal yang kuat dalam lagu himne Syukur ini seringkali membuat banyak orang tere-nyuh dan terpesona bahkan mencucur-kan air mata ketika dinyanyikan kelom­pok paduan suara dengan penuh pen-jiwaan. Tak heran lagu berwatak serin-dai ini selalu menjadi salah satu lagu utama (prime song) pada parade lagu-lagu perjuangan perayaan 17 Agustus atau hari besar nasional lainnya.

Wawasan kebangsaan dan tema ke­merdekaan selalu terdepan dalam de-rap perjuangan bangsa Indonesia ma­sa pra kemerdekaan. Itulah sebabnya seorang Mutahar tahu betul dan yakin bahwa tanpa pengorbanan putra-putri terbaik bangsa (para pahlawan) di medan perang, niscaya kemerdekaan itu berhasil direngkuh dan direbut dari tangan    penjajah    sebagaimana    ia daraskan pada bait kedua:

"Dari yakinku teguh, cinta ikhlasku penuh, akan jasa usaha

Pahlawanku yang baka, Indonesia Merdeka, syukur aku hunjukkan, ke bawah duli tuan."

Dia menutup syair-syair lagunya itu dengan sebuah apresiasi pada Gerakan Pramuka Indonesia, Ia melihat inst-itusi kepramukaan itu tidak sekadar sebuah organisasi pemuda/i tapi lebih dari itu sebuah model perjuangan bang­sa menuju kemerdekaan dengan satu prinsip perjuangan yaitu kerukunan:

"Dari yakinku teguh, bakti ikhlasmu penuh, akan azas rukunmu.

Pandu bangsa yang nyata, Indone­sia merdeka, Syukur aku hunjukkan, ke hadapanmu tuan"

Lagu-lagu Indonesia masa sebelum kemerdekaan masuk kategori musik perjuangan dengan penekanan pada aspek sosial dan politik, berbicara ten-tang identitas dan kesatuan bangsa, merefleksi kembali fase-fase berat ma­sa lalu, bertutur tentang korban berja-tuhan di medan perang. Jadi termi-nologi untuk musik/lagu-lagu perjuang­an masa itu disebut "musik fungsional" atau "musik berguna" dengan tujuan utama pada makna dan isi teks, mudah dicerna, gampang dinyanyikan oleh semua lapisan masyarakat.

Di tahun 1946 Mutahar berhasil menggubah lagu mars Hari Kemerde­kaan yang berkarakter brio (bersema-ngat) sehingga selalu dinyanyikan de­ngan semangat pula (con brio). Sedang-kan judul-judul seperti Gembira, Tepuk Tangan Silang-silang, Mari Tepuk, Slamatlah, Jangan Putus Asa, Saat Berpisah dan Pramuka adalah deretan lagu anak-anak ciptaan Mutahar.

Inilah sosok seorang Mutahar. Potret musikus ulung yang rada tenggelam dalam keruwetan negeri ini. Ketika bangsa ini merayakan usia emas 50 tahun (1995) sekali lagi ia diberi kepercayaan oleh pemerintah pusat untuk menggubah lagu khusus yang berjudul "Dirgahayu Indonesiaku" sebagai lagu resmi ulang tahun kemerdekaan ke-50 RI. Inilah karyanya yang terakhir sebe­lum ia tutup usia.

Mutahar memang telah tiada, namun lagu-lagunya akan hidup sepanjang masa, sebab itulah hakekat seni 'ars longa, vita brevis" kata adagium Latin.***

[dikutip dari  Willem B Berybe Guru SMAK Giovanni Kupang]

Agustus 14, 2009

Semangat 17 Agustusan

Filed under: Uncategorized — pooratheart @ 3:35 am
Tags:

Di Festival 17 an hari ini, ada senam pagi, dan 3 permainan aja yang diadain, aku ikutan Lomba kupas kulit jeruk, sama lomba sendok kelereng. Kupas kulit keruknya mesti tipis and panjaaaaaang.. siapa yang bisa bikin paling panjang dia yang menang! haaaah!!!?? kuku ku yang pendek2 ga bisa ngupas kecil kecil tu kulit jeruk. tapi hasilnya lumayan pnjang siy.. cuma kalah panjang aja. nah yang pasti siy aku dapet jeruknya. enak. lumayan daripada lumanyun :D.
permainan yang kedua, aku ikut lomba kelereng. ada 4 tim, masing2 lima belas orang, harus bekerjasama gimana caranya supaya tu kelereng bisa nyampe ke orang paling ujung, kelereng di estafet kan dari sendok ke sendok jangan ampe jatuh.. kalo jatuh, mesti balik lagi ke orang pertama. Yah, kelereng tim ku terjatuh ditengah… akhirnya mesti balik lagi deh..dan in the end, tim kita kalah juga (weks). Tapi kita tetep hepi.. masih bisa joget lagu dangdut (LOL!).. sayangnya, ga ada permainan balap karung, bakiak, ma tarik tambang.. yang itu baru seru abis!

Agustus 13, 2009

In The Spirit of 17 Agustus

Filed under: hobby — pooratheart @ 6:25 am

Office was so quiet when they went out. Office is so crowded when they are back. OMG! the greyish people cries for new uniform to get them spirit burning. Tomorrow’s schedule is :

1. Senam Pagi – shake your booty!

2. Balap Kerupuk – chew em up everybodeh! awas sariawan!

3. Masukin terong ke botol. Apaan tuh??? (niru Jaja Miharja)

4. Balap nelen Klereng (meleg euy!)

Paduan Suara – The Choir

Filed under: hobby — pooratheart @ 4:31 am

starmakers4Managed to record latihan choir with people at work, rehersing for upacara Hari Kemerdekaan Indonesia 17 Agustus 2009. But the result is like u re driven back to the year of independence, 1945. Very “Vintaged” (LOL).. in the middle, we sing this very lovely song “If We Hold On Together”… come on guys, if we hold on together in harmony of our voices, kita bisa membuat pengkhayatan hari kemerdekaan lebih berarti, setidaknya untuk bapak2 dan ibu2 yang menghadiri upacara.. mungkin satu saat nanti bisa satu RW, kemudian satu Kelurahan, satu kecamatan, Kabupaten, Provinsi, dan Nasional! Amin!. (Lho??)
Jadi teringat dengan pertandingan paduan suara di Denpasar, Bali, Lagu “Sigulempong” pun menjadi pilihan. (seharusnya lagu daerah Bali, bukan Medan, Bah!) Meskipun akhirnya menempati peringkat 10 diantara sekian banyak peserta (bukan 10 peserta yang pasti), kami masih tetep hepi. Yang paling aku suka, adalah lagu “Gending Sriwijaya” yang di aransemen ulang sama our cool n lovely coach, Romeo (hes not married to Juliet, btw). The harmony, omg!.

For the Team : ‘hold on together to the end! (ngutip)

Halaman Berikutnya »

The Rubric Theme. Blog pada WordPress.com.

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.